Idag har jag gjort chokladglass. Förut har jag gjort chokladglass med chili som blivit hur god som helst, men har aldrig riktigt lyckats med ren chokladglass. Kanske finns det godare än den här, men den här blev iaf den bästa jag gjort hittills. Jag tycker att det är enkelt att göra glass egentligen, fast att det är lite omständigt. Självklart behöver man inte glassmaskin. Men desto jobbigare blir det. Du kan frysa in smeten i frysen med en gång men då behöver du röra någon gång i timmen under de timmar den fryses ner. Stor risk för kristallbildning blir det också. Jag och maken sitter just nu och kollar för fullt på en ny glassmaskin, en med kompressor. Då går det ännu snabbare att göra glass....men de är lite dyra....
Chokladglass
ca 1 liter färdig glass
2,5 dl grädde
2,5 dl röd mjölk
1 chokladkaka, Lindt 70 %,
6 st äggulor
125 g strösocker
1 msk glukos
1 tsk gelatinpulver
Steg 1-2
Börja med att ta fram alla ingredienser.
Dela sedan äggen, gulan från vitan. Jag tycker det är enklast att använda händerna för att separera äggen. Det är så lätt att äggskalet annars tar hål på gulan och då rinner hela ägget samman.
Lägg äggulorna i en kastrull.
Börja med att ta fram alla ingredienser.
Dela sedan äggen, gulan från vitan. Jag tycker det är enklast att använda händerna för att separera äggen. Det är så lätt att äggskalet annars tar hål på gulan och då rinner hela ägget samman.
Lägg äggulorna i en kastrull.
Steg 3
Häll sedan upp mjölk och grädde i en ny kastrull.
Bryt sedan chokladen i små bitar som du lägger i grädd- och mjölkblandningen.
På svag värme smälter du sedan samman choklad, grädde och mjölk.
Var noga med att röra om i kastrullen när chokladen smälter så att den inte fastnar i botten.
När chokladblandningen smält samman så ställ den åt sidan så att den svalnar något.
Steg 4-6
Tillsätt sockret till äggulorna och vispa fluffigt. Det behöver inte vara "sockerkaksfluffigt" men lite luft ska ändå vara ivispad.
Häll nu chokladblandningen ner i äggsmeten och rör kraftigt under tiden.
På svag värme ska du nu värma upp glassmeten (som det nu blivit) till 85 grader. Vid 85 grader tjocknar glassmeten. Det är viktigt att röra hela tiden under uppvärmningen så att inte smeten börjar koka. Då blir det äggröra!
När smeten tjocknat häll i glukosen.
Du skall nu också tillsätta gelatin. Det är enklast att hälla över ca 1 dl glassmet i en kopp och vispa ut gelatinpulvret. Häll sedan över smeten i koppen till smeten i kastrullen medan du vispar en stund för att vispa ut gelatinet ordentligt.
Nu är det dags att kyla ner glassmeten. Det kan du göra på olika sätt. Jag häller glassen i en plastkaraff som jag ställer i ett kallt vattenbad. Det går även att ställa ut om det är kallt ute, eller ställa i is.
När glassmeten svalnat kan du antingen göra glass med en gång eller ställa i kylen över natten då smeten får mogna till sig och smakerna blommar ut mer!
När glassen svalnat häll då i den i glassmaskinen eller frys in den direkt i frysen men under omrörning varje timme tills den stelnat ordentligt.
Beroende på vad du har för glassmaskin så tar det olika tid. När glassen tjocknat kan du stjälpa upp den i en bunke för infrysning eller uppätning!
Toppa gärna glassen med något som piffar till den. Idag rev jag över choklad med smak av mint som jag hade några rutor kvar av.
Mums till och med jag (en icke glasstokig ; ) blir grymt sugen : ) kram Sofia
SvaraRaderaDet ser verkligen gott ut, Jag själv är ingen glassälskare, men 3 i familjen skulle jubla av glädje och de fick detta. =)
SvaraRaderaSå gott med chokladglass, det är en av våra favoritsmaker. Vi är så dåliga på att använda vår glassmaskin, den får alldeles för långa semesteruppehåll. Behöver en liten spark därbak...
SvaraRaderaMums, synd att man inte har en glassmaskin! ;)
SvaraRaderaSer jättegott ut! En fråga ang din glassmaskin - är du nöjd med den? Jag har en likadan och upplever att den inte klarar av att frysa en hel sats - jag brukar få köra tills den inte verkar tjockna mer (som lite lösare mjukglass) och sen efterfrysa i en bunke i frysen. Det funkar, men det är lite synd att man måste ha den framförhållningen. Sen tycker jag att själva vispen har mycket glapp mot kanterna vilket gör att det lägger sig en fryst glasshinna som hindrar att frysa effektivt. Vad tycker du? Jag har inte provat några andra glassmaskiner så jag vet inte om glassen kanske inte blir hårdare i en glassmaskin.
SvaraRadera