2012-01-10

Piffiga kikärtsbiffar med morotstsatsiki

Har precis kommit hem från Liz som jag går på massage hos. Så himla gott att bara få stressa av en halvtimme mitt i all vardagsstress. Speciellt nu när jag börjat nytt jobb - det blir ju lätt att man spänner sig omedvetet då!
På jobbet idag så hade jag med mig matlåda med receptet här nedanför. Vi brukar inte äta vegetariskt här hemma men vi har en förkärlek för mat från mellanöstern och äter då och då falafel. Så jag tänkte att jag skulle pröva detta med kikärtor på annat vis och tro det eller ej men det gick hem här i stugan! Maken tyckte dock att ris inte passar till men han är väl inte heller någon rismänniska direkt som jag är. Men likväl som man har ris kan man ju ha couscous eller bulgur till exempel.

Tips till att spara tid ännu mer till denna maträtt är att köpa fryst redan hackad persilja och använda ris boil in bag. Många bäckar små.

Kikärtsbiffar med morotstsatsiki

4 port
max 30 min
bra till matlåda


1 burk kikärtor (400g)
1 dl mjölk
½ purjolök
1 msk majsstärkelse
½ - 1 dl hackad persilja (fryst eller färsk)
smör

salt och peppar


2 dl turkisk yoghurt
2 st morötter
1 st vitlöksklyfta

1 tsk salt
1 krm svartpeppar


Ris och gröna blad till


Sätt på vattnet till riset.
Låt kikärtorna rinna av från vatten och mixa dem sedan.
Strimla purjolöken. Ha sedan i purjolök, persilja, majsstärkelse och mjölk i de mixade kikärtorna och blanda väl. Salta och peppra - smaka sedan av. 



Lägg sedan i riset i det kokande vattnet (här talar jag om boil in bag, annars lagar du enligt anvisning), följ sedan anvisning om tid på rispaketet. 


Kikärtsbiffs-smeten blir lite lös men forma till biffar bäst du kan och stek sedan i smör. 


Medan riset kokar och biffarna steks gör du morotstsatsikin.
Riv morötterna grovt. Pressa en vitlöksklyfta. Blanda vitlök och morötter med yoghurten.
Salta och peppra. 



Servera sedan med lite gröna blad eller en fullgod sallad.  

2 kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...