Kryddiga ostkex
ca 60 st1 timme 40 min
6 dl (ca 300g) västerbottenost
3 dl (ca 150g) parmesanost
2 msk hackad gräslök
1 tsk paprikapulver
1 krm kajennpeppar
1 krm salt
2 dl vetemjöl
50 g smör
½ dl vispgrädde
Riv västerbotten- och parmesanosten fint. Blanda ostarna i en rymlig skål.
Tillsätt gräslök, paprikapulver, kajennpeppar och salt.
Arbeta ihop mjöl och smör snabbt i en skål eller i matbredare med knivar i. Det ska bli en sammanhängande och lite klumpig massa.
Blanda mjölblandningen med osten och häll till sist i grädden. Arbeta ihop till en deg.
Är det svårt att få ihop det till en deg tillsätt en liten gnutta grädde till.
Dela degen i 3 - 4 delar. Rulla ut till längder, ca 2,5 cm tjocka. Vira in rullarna i plastfolie.
Ställ rullarna i kylskåp ca 1 timme (eller över natten).
Sätt ugnen på 200 grader C.
Skär rullarna i 3 mm tjocka skivor med en vass kniv. Lägg bitarna på bakpappersklädda plåtar. Grädda mitt i ugnen i ca 10 - 15 minuter.
TIPS!
Strö på flingsalt innan kexen gräddas.
Uteslut gräslöken och ersätt med 1 tsk kumminfrön eller 1-2 pressade vitlöksklyftor.
Degen går att förbereda i god tid. Degen går att frysa upp till 2 månader. Bara att ta fram från frysen, tina en liten stund för att sedan grädda. Jag delade degen i 3 delar och frös ner 2 av dem.
Så gott det låter och ser ut!
SvaraRaderaSå fräsiga:) Dom ser jättegoda ut! Egna kex:) Det är lyx!
SvaraRaderaDessa ska jag bokmärka och göra, låter galet gott!
SvaraRaderaOooo, ostkex... låter som att jag också skulle kunna moffa i mig en hel del sådana, faktiskt. ;-)
SvaraRaderaÅh vad det vattnas i munnen!! Ost som är så gott!
SvaraRadera