Idag tog jag och Adam en sväng till trollhättan. När vi skulle åka ifrån störtvägrade ungen ta på sig kläderna. Så han blev kvar där. Så nu sitter jag själv här i soffan och ska försöka dra arslet ur den och kanske göra lite nytta. Men först ska ni få ytterligare ett julrecept.
Mammas nötbiskvier
Jag är uppvuxen med dessa biskvvier och vi har jämt fått dem kring jul. Får man till dem är de sådär härligt krämiga i mitten. Såklart försöker jag föra vidare denna lilla tradition.2,5 dl hasselnötter4 äggvitor2 dl socker1 msk kakao150 - 200 gram blockchoklad (mörk eller ljus)
Finhacka eller mal hasselnötterna.
Vispa vitorna lätt.
Blanda hasselnötterna, de lättvispade vitorna, socker och kakao i en kastrull.
Sjud över svag värme och rör hela tiden tills smeten tjocknar och håller formen.
(Det är detta moment som är lite jobbigt tycker jag. Jag har flera gånger tagit av smeten för tidigt så att kakorna sedan bara flutit ut. Så ha tålamod och prova om smeten håller formen lite smet på höjden med en sked).
Sätt ugnen på 175 grader.
Lägg smeten i toppar på en plåt med bakplåtspappet eller forma topparna i små aluminiumformar.
Grädda i ugnen i ca 10 min. Låt svalna.
Smält chokladen i vattenbad. Pensla eller doppa biskvierna i chokladen. Toppa med en hasselnöt innan chokladen stelnat.
Går utmärkt att frysa, men ta ut i god tid innan de ska förtäras!
0 kommentarer:
Skicka en kommentar