Adam och Robert sover middag just nu och då passar jag på att insupa lugnet och göra bara det jag vill med andra ord sitta här, förbereda nästa omgång glass och förbereda tabboule inför kvällens meze.
Vaniljglassen hittade jag på den här bloggen, men jag plinkar ner receptet här ändå eftersom jag ändrade lite efter behag.
Vaniljglass de luxe
2,5 dl mjölk
2,5 dl grädde 1,5 g vaniljpulver 100 g strösocker 25 g muscavadosocker (Alternativt 125 g strösocker) 6 äggulor 1 tsk gelatinpulver
2,5 dl grädde 1,5 g vaniljpulver 100 g strösocker 25 g muscavadosocker (Alternativt 125 g strösocker) 6 äggulor 1 tsk gelatinpulver
Häll mjölk, grädde och vaniljpulver i en kastrull och värm upp. Ska inte koka. Låt svalna något
Vispa äggulor och de båda sockersorterna fluffigt.
Rör ner äggsmeten i mjölkblandningen.
Värm glassblandningen försiktigt under omrörning tills smeten tjocknat, vilket sker vid ungefär 80-85 grader. Ta av kastrullen från plattan.
Stjälp upp lite av glassblandningen i en kopp och blanda i gelatinpulvret så att det löser sig. Häll sedan i det i resten av glassblandningen och rör om.
Kyl ner blandningen, går snabbt i ett isbad eller låt stå i kylen i några timmar.
När smeten svalnat slår du på glassmaskinen och häller i smeten. Kör maskinen i ungefär 40 minuter eller tills glassen har en bra konsistens. Skeda sedan upp glassen i en plastburk för infrysing.
Vaniljpulvret som jag använder är mald bourbonvanilj som man köper i en liten glasburk. Denna morsvara ungefär 5-7 vaniljstänger. Om man inte har detta hemma kan man ta vaniljsocker istället. Börja med 1-2 tsk och smaka dig fram. Tänk på att smaksätta rejält eftersom smaker "fördunklas" något vid nedfrysning.
Låter verkligen supersmarrigt, yum!
SvaraRaderaKan man göra glassen fastän man inte har en glassmaskin?