Den här pastasåsen med bacon har jag komponerat själv. När det krisade hemma blev det en släng-ihop-middag med vad jag hade hemma. Pastasåsen blev en sötstark kombination och blev väldigt omtyckt så den har vi gjort många gånger nu. Fortfarande kan jag byta ut vissa kryddor mot andra men basen är bottenredning, tomatpuré, mjöl/grädde, sambal olek och bacon. Det är mycket hetta i bloggen nu med tanke på den goda chiliglassen!!
Det som är grejen med detta recept är att jag inte alltid kör efter samma proportioner. Är man van att köra bottenredning så tillsätter man en viss mängd mjölk och därefter kryddor med avsmakningar, därför blir det mycket ca mått angivet. Så kom ihåg, smaka av och pröva er fram. Skulle inte såsen få den tjocklek som man önskar, späd med mjölk eller red av med lite toppredning.
Emmas hettande baconsås
4 port
Passar till matlådan
Mat max 30 min
Pasta i valfri sort för 4 personer
2 paket bacon
ca ½ dl smör
2-3 msk mjöl
2-3 dl mjöl
2,5 dl laga lätt (eller annan matlagningsgrädde)
2,5 msk tomatpuré
1 tsk sambal olek
½ köttbuljongtärning eller kalvbuljongtärning
några droppa soja
salt och peppar
Sätt ugnen på 200 grader. Lägg upp bacon på en plåt. Ställ in plåtarna i ugnen. Under tiden börjar du med sås och pasta men ha koll på baconen så att det blir så stekt som du vill ha.
Sätt på pastavattnet, koka pastan enligt anvisning.
Medan pastan kokar och baconen steks börja med såsen
Smält smöret i en gryta. Fräs tomatpurén i smöret någon minut.
Häll i mjöl, rör om, häll i mjölk/grädde, vispa!
Ha i buljongtärning och sambal olek i såsen. Låt småkoka tills såsen tjocknat.
Tillsätt sojan.
När baconen är färdiga dela de i småbitar och ha i såsen.Låt puttra någon minut och smaka sedan av med salt och peppar.
Vill du ha lite starkare, ha i mer sambal olek.
Vill du ha lite mer tomatsötma, ha i lite mer tomatpuré.
0 kommentarer:
Skicka en kommentar