Sist jag gjorde jordgubbsglass blev den väldigt isig. Så igår så hade vi bara grädde i, istället för hälften grädde och mjölk. Glassen blev väldigt krämig men kanske inte så jättetydlig jordgubbssmak, som det t ex blir på en sorbet. Så nästa gång ska jag nog våga mig på att ta lite mer jordgubbar i. Eftersom det inte var så framhävande smak tänkte jag att havreflarn, eller knäckflarn som det nu blev, skulle passa till. Det gjorde det!!
Jordgubbsglass
ger över 1 liter glass5 dl grädde 40%
6 äggulor
1,75 dl socker
ca 300 g frysta jordgubbar
1 msk glukos
1,5 tsk gelatin
Börja med att mixa jordgubbarna till en slät puré.
Koka sedan upp grädde, glukos och jordgubbspuré, ställ åt sidan.
Dela äggen så att du får fram 6 st äggulor. Vispa äggulorna och sockret poröst.
Häll äggsmeten i en kastrull och blanda i gräddsmeten.
Värm nu glassmeten i kastrullen på svag värme, under omrörning, tills smeten har tjocknat.
Tjocknar vid 82-85 grader. Smeten får inte koka då blir det äggröra!
När smeten har tjocknat ta av kastrullen från plattan och skopa ur lite av smeten i en kopp. Blanda ner gelatinet och rör kraftigt. Häll sedan i gelatinblandningen i resten av glassmeten och rör kraftigt någon minut.
Kyl sedan av glassmeten i kallt vattenbad och låt sedan smeten stå i kylen över natten för bästa resultat.
Dagen efter häller du nu i den stelnade glassmeten i glassmaskinen och låt gå till lagom konsistens. Frys sedan in glassen eller ät upp!!
0 kommentarer:
Skicka en kommentar