2012-02-07

Månadens sötsak och inspiration

Jag börjar så sakteliga vakna till liv efter årets helvetesinfluensa. Jag har legat helt utslagen. Men krafterna börjar som sagt komma tillbaka och därmed suget efter mat och bak. Nu är det så att matinspiration har jag gott om men min bakning är lite på efterslänt. Dels så har jag inte riktigt tid, men lite tid, det har jag. Därför planerar jag att prova på att göra whoopies. Jag ska försöka samla all min energi och göra detta ikväll eftersom sonen fyller år imorgon. Honom måste vi ju fira. En tårta orkar jag inte göra men whoopies borde väl inte vara så krävande?! Iof, skulle jag orka göra vad som för honom, hur sjuk jag än är.



Men, som sagt, inspiration till min bakning behövs. Därför har jag beslutat att utöka bloggen med "månadens sötsak". Det är ett gäng bloggare som bakar något varje månad efter ett särskilt tema. Klicka in och kolla vettja! Men, jag har även införskaffat mig en rejäl bok som jag trånat lite efter 1001 cupcakes, kakor och andra förföriska frestelser. Den kostade bara 129 kr på ica så det var ett fynd!  (bilden är hämtad från adlibris)

Den här månaden så är temat för månadens sötsak Frukost. Inget bak, men vad gör det, för jag har en väldigt god müsli att bjuda på. Tyvärr har jag inte gjort den just idag utan har letat fram en bild till den müslin jag brukar göra. Från början är det ett LCHF-recept som jag ändrat på. Det går ju att lägga till vad man vill i den här. Den är väldigt god iaf!!!


Emmas egna müsli

2 dl boveteflingor
1 dl kokos
½ dl linfrön (hela eller krossade spelar ingen roll)
½ dl solroskärnor
½ dl pumpafrön
½-1 dl valfria hackade nötter (jag använder oftast mandel eller hasselnötter)
½ dl pinjenötter
1 dl vatten
½ dl olja
ev 1 msk honung (eller mer till den sötgirige)
1-2 tsk kanel eller kardemumma
1 tsk vaniljpulver (inte vaniljsocker utan ett vanilj pulver som är gjort på utskrapet av vaniljstängerna)
ev valfri torkad frukt.
Sätt ugnen på 200 grader.
Blanda bovete, kokos, linfrön, solroskärnor, pumpafrön och nötter.

Blanda sedan ihop vatten, olja, honung och kryddorna. 
Häll i vatten- och oljeblandning i müslin. Blandningen blir nu lite "grötig". 


Häll över blandningen på ett bakplåtspapper (på plåt) och platta ut. Ställ in i ugnen i ca 15- 20 minuter.
Det är viktigt att röra om ofta och ta ut plåten innan det blir för brun/svart.
Svalna på plåt och blanda sedan med torkad frukt – Färdigt!


6 kommentarer:

  1. Åhhh din stackare usch skönt att du börjar känna dig bättre. Då influensan är som värst tror man ju nästan ; ) att man ska dö ; ( kram Sofia

    SvaraRadera
  2. Den boken har jag också, finns mycket gott i den :))

    SvaraRadera
  3. Frukost är det viktigaste som finns

    SvaraRadera
  4. Skönt att du börjar piggna till:) Det är hemskt att vara sjuk!

    SvaraRadera
  5. Vilken fin bok, tack för tipset!
    Skönt att du mår lite bättre :)
    Muslin ser god ut, kram!

    Sv: Klart jag svarar på mail

    SvaraRadera
  6. Jag har inte bestämt vad jag ska bidra med ännu. Musli gör jag hela tiden så det kanske blir det för min del också eller om jag ska baka bröd.

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...