2012-02-09

Susannes kycklinggryta

Snart är det helg igen och många vill laga till det där lilla extra. Fredagsmys eller helgmiddag, jag tycker i alla fall att den här grytan med kyckling och sin sötstarka smak passar till vilket som. Den är inte alls svår att göra men väldigt, väldigt god och det har uppskattats av många.

Den här grytan har jag gjort i många år och den har även blivit lite omgjord några gånger. Det har blivit lite, ta vad du har hemma gryta ibland, och ibland håller jag mig till grunderna - kycklingen och kryddorna. Hur grundreceptet ser ut har jag ingen aning om, jag kommer inte ihåg. Jag blev iaf bjuden på den här rätten för många år sedan hos Susanne som är en före detta svägerska. Sen dess har jag gjort den i någon variant. Undrar om du känner igen den Susanne?


Susannes kycklinggryta

4 port
helgmiddag
bra till matlåda


2-3 st kycklingfiléer
½ purjolök
2 dl mjölk
2 dl grädde (valfri fetthalt)
½ hönsbuljong
2,5 stora msk mango chutney
1-2 stora tsk sambal oelek

½ msk tomatpuré
salt och peppar
ev ngn redning (maizena, toppredning, färdig ljus redning)


Tillbehör:
potatis för fyra pers

vitlöksbröd
sallad


Sätt ugnen på 200 grader:
Skala och klyfta potatisen. Häll över en skvätt olja, salta och peppra. Ställ sedan in potatisen i ugnen. 

Medan potatisen tillagas, börjar du med grytan.


Skär kycklingen i tärningar. Finhacka purjolöken.
Bryn kycklingen, på hög värme. Tillsätt purjolöken när kycklingen börjat få färg. 

Sänk sedan värmen och häll i mjölk och grädde. Tillsätt buljongtärning, tomatpuré, mango chutney och sambal oelek. Låt puttra några minuter. (Om du ska göra eget vitlöksbröd kan du börja med det nu).


Smaka nu av grytan. Vill du ha lite starkare - tillsätt sambal oelek, lite sötare - mer mango chutney. Glöm inte att salta och peppra. Salt gör mycket skillnad i den här grytan!


Om du inte är nöjd med tjockleken på såsen, red av till önskad tjocklek. 
Ta ut potatisen när den är färdig och har fått färg. Servera gärna med vitlöksbröd och sallad till. 




4 kommentarer:

  1. MUMMA : ) kram kram Sofia

    SvaraRadera
  2. Åh vad gott det lät med mango chutney i grytan.Sött och kyckling passar ju så himla bra! Ha en trevlig helg:) Kram

    SvaraRadera
  3. Låter som en god kombo, får prova med quornfiléer! :)

    SvaraRadera
  4. Hej Emma,
    nu heter jag förvisso Susanne ;-) men är inte din fd svägerska. Men faktum är att jag brukar laga till en liknande kycklinggryta :-) Förstår om du gillar den, allt med mango chutney är bara SÅ gott.

    Ha en fortsatt skön helg!
    Kram

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...