2012-04-21

Mangosorbet

Adam, sonen, har fått dille på glass. Han vet mycket väl vart glassen förvaras och den där dörren till frysen öppnas och stängs, bankas och slås på i vrede, eftersom han inte får glass när han vill, som han vill. Men så igår, fick han följa med till affären och där köpte vi fryst mango.
Men, det blev ju inte glass med en gång, till hans förtret. När jag väl satte igång glassmaskinen lovordade han mig. "tack mamma, duktig mamma" fick jag höra om och om igen.

Mangosorbet blev det alltså. Detta recept får även bli mitt bidrag till Eleonores kokboksutmaning. Månadens tema är exotiska frukter och receptet är hämtat från en kokbok jag fyndade på rea. Ja, ni kan ju se vad den kostade. (Råkade visst ändra lite i sockerlagens mängder men det var näst intill samma som i boken). Jag använde mig av min glassmaskin vilket sparade tid, men i receptet beskriver de även hur man går tillväga utan maskin.



Mangosorbet 

4-6 port


2 stora mogna mangofrukter alt. 2 paket fryst mango á 250 g
2 msk citronsaft
en nypa salt
2 dl socker
2dl vatten 


Skala mangofrukterna med en vass kniv över en skål så att saften tas tillvara.
Skär loss fruktköttet från kärnan och lägg i matbredare eller mixer. 

Alt. ta den frysta mangon och lägg i en matbredare eller mixer. 
Tillsätt mangosaft (om du använder färsk mango), citronsaft och salt och kör till en slät puré. 


Blanda socker och vatten i en kastrull och värm upp försiktigt under omrörning tills sockret har löst sig. Koka upp utan omrörning, lyft av från plattan och låt svalna något. 


Häll ner sockerlagen i mangopurén och blanda väl. Låt svalna och ställ sedan i kylskåp i två timmar eller tills smeten är kall. 


Med glassmaskin:
Kör smeten i maskinen enl tillverkarens anvisningar. 

Utan glassmaskin:
Frys ner smeten i en frystålig behållare utan lock i 2-3 timmar eller tills den blir mosig. Vänd ner massan i en skål och rör med gaffel eller kör i matbredare så att iskristallerna krossas. Ställ in sorbeten i frysen igen och frys i ytterligare 2-3 timmar, eller tills den är hård eller ska serveras. 



Sätt lock på behållaren för förvaring. 




10 kommentarer:

  1. ha ha sötisen tack mamma duktig mamma vad gulligt : ) kram Sofia

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja han kan allt charma sin mamma ibland.

      Radera
  2. Ser fräscht ut, mango är gott!

    SvaraRadera
  3. Så smarrig den ser ut, både mango och sorbet är ju väldigt sommarfräscht! Kul bidrag till utmaningen, är så kul att så många hänger på nu!
    Ja prova pistageglassen, älskar ni det blir ni inte besvikna då det är mycket pistagesmak! :)
    Ha en fin söndag! Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Då ska vi pröva den glassen här hemma!

      Radera
  4. Mums va gott, älskar mango så denna sparas. Sen har jag ingen glassmaskin så bra med detta receptet.

    Har svarat på din fråga om lotteriinspektionen inne hos mig, kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, den glassboken är bra eftersom det finns instruktioner både med och utan glassmaskin.

      Radera
  5. Jag älskar mangosorbet. Så fräscht och gott!!

    SvaraRadera
  6. JAg tänkte med testa att laga mangosorbet. Det verkar ju så gott med hemlagad. Din ser jättegod ut!

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...