Men, det blev ju inte glass med en gång, till hans förtret. När jag väl satte igång glassmaskinen lovordade han mig. "tack mamma, duktig mamma" fick jag höra om och om igen.
Mangosorbet blev det alltså. Detta recept får även bli mitt bidrag till Eleonores kokboksutmaning. Månadens tema är exotiska frukter och receptet är hämtat från en kokbok jag fyndade på rea. Ja, ni kan ju se vad den kostade. (Råkade visst ändra lite i sockerlagens mängder men det var näst intill samma som i boken). Jag använde mig av min glassmaskin vilket sparade tid, men i receptet beskriver de även hur man går tillväga utan maskin.
Mangosorbet
4-6 port2 stora mogna mangofrukter alt. 2 paket fryst mango á 250 g
2 msk citronsaft
en nypa salt
2 dl socker
2dl vatten
Skala mangofrukterna med en vass kniv över en skål så att saften tas tillvara.
Skär loss fruktköttet från kärnan och lägg i matbredare eller mixer.
Alt. ta den frysta mangon och lägg i en matbredare eller mixer.
Tillsätt mangosaft (om du använder färsk mango), citronsaft och salt och kör till en slät puré.
Blanda socker och vatten i en kastrull och värm upp försiktigt under omrörning tills sockret har löst sig. Koka upp utan omrörning, lyft av från plattan och låt svalna något.
Häll ner sockerlagen i mangopurén och blanda väl. Låt svalna och ställ sedan i kylskåp i två timmar eller tills smeten är kall.
Med glassmaskin:
Kör smeten i maskinen enl tillverkarens anvisningar.
Utan glassmaskin:
Frys ner smeten i en frystålig behållare utan lock i 2-3 timmar eller tills den blir mosig. Vänd ner massan i en skål och rör med gaffel eller kör i matbredare så att iskristallerna krossas. Ställ in sorbeten i frysen igen och frys i ytterligare 2-3 timmar, eller tills den är hård eller ska serveras.
Sätt lock på behållaren för förvaring.
ha ha sötisen tack mamma duktig mamma vad gulligt : ) kram Sofia
SvaraRaderaJa han kan allt charma sin mamma ibland.
RaderaSer fräscht ut, mango är gott!
SvaraRaderaSer jättegott ut!
SvaraRaderaSå smarrig den ser ut, både mango och sorbet är ju väldigt sommarfräscht! Kul bidrag till utmaningen, är så kul att så många hänger på nu!
SvaraRaderaJa prova pistageglassen, älskar ni det blir ni inte besvikna då det är mycket pistagesmak! :)
Ha en fin söndag! Kram
Då ska vi pröva den glassen här hemma!
RaderaMums va gott, älskar mango så denna sparas. Sen har jag ingen glassmaskin så bra med detta receptet.
SvaraRaderaHar svarat på din fråga om lotteriinspektionen inne hos mig, kram!
Ja, den glassboken är bra eftersom det finns instruktioner både med och utan glassmaskin.
RaderaJag älskar mangosorbet. Så fräscht och gott!!
SvaraRaderaJAg tänkte med testa att laga mangosorbet. Det verkar ju så gott med hemlagad. Din ser jättegod ut!
SvaraRadera