Ibland händer saker i livet som man allra minst kan tänka sig in i, sådant som man absolut inte önskar sig och sådant som man absolut inte kan förbereda sig på. En sådan sak har hänt en familj i ett av kvarteren där vi bor. Pappan och maken dog hastigt och plötsligt och lämnade kvar sin fru med ett barn på 2 månader. Han var i 40-års åldern. Det är en sån tragedi. Det finns ingen möjlighet att kunna förstå vad hans fru går igenom just nu. Det är ju nu, när de precis fått barn, det ska vara en fantastisk tid då man upptäcker den nya familjemedlemmen. Usch, det finns inte tillräckligt med ord. Själv tänker jag på hur bräckligt livet, familjen, är. Förvisso är döden en del av livet men det är inte något som jag vill tänka på. Ikväll kom en som samlade ihop pengar till en blomma och resterade pengar skulle skänkas till rädda barnen. Jättebra initiativ för att visa att vi andra, som bara hör vad som hänt och tycker det är väldigt, väldigt olyckligt, tänker på dem.
Med detta sagt och skrivet går vi över till mat. Mat måste man ju också ha. Ikväll när det vankas kvällsmat kanske det finns lite gröt över. Eller så har man planerat så väl att man gör lite extra gröt på morgonen. Jag är uppvuxen på både manna- och risgrynspudding. Fick härom dagen inspiration från Bakverk och Fikastrunder. Där hade Ulrika gjort en typ av pannkaka som liknar denna pudding. Hon hade blandat i kardemumma i sin smet vilket lät väldigt gott.
Ni glömmer väl inte att gilla Mat och glass på facebook. Då får ni veta när nästa inlägg har kommit och kanske lite fler kortare uppdateringar med info.
Mannagrynspudding med kardemumma
4-6 port (vi åt denna pudding två kvällar i rad)
max 30 minuter
1 liter mjölk
2 dl dinkelmannagryn
1 msk smör
1 tsk salt
½-1 dl socker
2 tsk kardemumma
3 ägg
smör och ströbröd
Smält smör i en gryta och häll sedan i mjölken.
Låt mjölken koka upp. Häll sedan i mannagrynen och saltet.
Rör om och låt puttra några minuter. När gröten tjocknat ta av från plattan.
Sätt ugnen på 200 grader.
Vispa upp äggen och blanda i socker och kardemumma.
Blanda äggen med gröten.
(Om du tycker att smeten blir för fast kan du späda med lite mjölk.)
Häll gröten i en smord ugnsform.
Pensla/ringla över lite smör och strö över ströbröd.
In i ugnen tills puddingen fått lite färg ca 15-20 min.
Serveras varm med sylt och ev lite grädde.
Ja, man ska verkligen ta tillvara varenda lite minut och ta vara på sin tid som man får här. Vilken tragedi för de anhöriga.
SvaraRaderaMannagrynspudding låter väldigt god att smaka av med kardemumma.
Åhhh vilken tragik för de anhöriga : (
SvaraRaderaMannagrynspudding låter riktigt gott : ) kram Sofia
carpe diem
Väldigt ledsamt!
SvaraRaderaKardemumma i gröt är mums.
Usch så tragiskt. Livet tar orättvisa vändningar för vissa ibland!
SvaraRaderaUsch så tragiskt! Tänkt hur fort ett liv bara kan ta slut så oväntar, måste vara otroligt tungt för hans fru nu.
SvaraRaderaPuddingen såg förresten väldigt god ut, aldrig provat managrynspudding!
usch så hemskt! Det är ju sånt som bara inte får hända. :( Puddingen såg riktigt god ut och det lät spännande med kombinationen manna och kardemumma :)
SvaraRaderaJa, leva i nuet är viktigt.
SvaraRaderaLåter jättegott det här måste jag säga :)