Söta nötrullar
45 minuter20-25 st
1 pkt (ca 250 g) fryst filodeg
½ dl olja
Fyllning:
200 g hasselnötter
1 dl strösocker
2-3 msk aprikosmarmelad
2 tsk mald kanel
Pensling:
1 äggvita
2 msk smält smör
Garnering:
1 dl smält honung
1 dl sesamfrön
Börja med fyllningen:
Lägg nötter och socker i en matbredare och kör tills nötterna är finfördelade men inte helt smuliga.
Tillsätt aprikosmarmeladen och kanel i nöthacket.
Sätt ugnen på 175 grader.
Tina filodegen. Lägg en lätt fuktad handduk över degen så att den inte torkar.
Ta fram och arbeta med ett ark åt gången. Skär ett ark i remsor ca 10x20 cm.
Pensla en remsa med olja och lägg ca 1 msk fyllning på ena kortsidan. Rulla först ett par varm, vik sedan in sidorna och fortsätt rulla samman hela remsan till en rulle.
Fäst skarven med lite uppvispad äggvita.
Lägg skarven nedåt på en bakpappersklädd plåt.
När du rullat alla kakor, pensla kakorna med smält smör.
Grädda i ugnen i ca 20 minuter, tills de fått en gyllene färg.
När du tagit ut kakorna ur ugnen, låt de ligga kvar på plåten.
Smält honung (kan göras i mikron, tar ca 30 sekunder).
Pensla kakorna med honung och strö på sesamfrön.
Låt kakorna svalna. Kakorna har lång hållbarhet om de försvaras i en burk med tättslutande lock.
Filodeg är gott och dina nötrullar ser så goda ut! Mandelmassa och pistagenötter låter som en god fyllning också!
SvaraRadera