2012-05-10

Mästerkockens gyllene kolapaj

I och med att jag har en tävling tillsammans med mästerkocken så kollade jag runt efter något som jag kunde laga till själv. Började kolla runt bland maten, men såklart slutade allt med att jag kollade mer på de söta sakerna än maten. För, ja, det är ju så, att sött är mycket roligare att baka än vardagsmaten.
Jag landade tillslut HÄR och förra helgen fick denna underbara paj komma till mitt bord. Och JISSES amalia vad god den var. Jag kunde inte sluta äta. Den var allt det där som man vill ha av en kolapaj.

Såklart ändrade jag lite i måttena - jag lyckas aldrig hålla mig till recept. Det som tog tid var att göra dulce de leche. Men har man lite framförhållning och gör den dagen innan så tar det inte alls lång tid att göra denna underbara pajen!

Dulce de leche



Sötad kondenserad mjölk


Låt koka i vatten under lock i ca 2,5 tim. 
Var noga med att burken hela tiden är täckt med vatten. 
Låt svalna. 





Mästerkockens gyllene kolapaj



ca 50 min 
12 bitar


3 dl vetemjöl
150 g kallt smör
1 ägg


Fyllning:
1 burk dulce de leche + ½ dl grädde
1,5 dl grädde
200 g färskost
½ tsk vaniljpulver
3 msk strösocker


Sätt ugnen på 250 grader C. 
Mixa, eller blanda hastigt ihop smör och mjöl.
Tillsätt sedan ägget och mixa, eller blanda, ihop allt till en rund degklump. 

Lägg degen i en plastpåse i kylen i ca 30 minuter. 


Kavla ut degen och klä en form med avtagbar kant (ca 23 cm i diameter).
Nagga degen och förgrädda i ugnen i ca 10 minuter.
Låt den sedan svalna helt. 



Blanda dulce de leche med ½ dl grädde (eller mer) tills det blir en slät kräm som går att bre ut. 
Bred sedan ut hälften av dulce de lechen i pajskalet.


Vispa färskosten mjuk.
Vispa 1,5 dl grädde med socker och vaniljpulver tills den blir fast.
Blanda färskorsten med grädden. 



Skeda ut gräddblandningen i pajskalet och klicka sedan ut resten av dulce de lechen. 
Använd en kniv och virvla runt så att pajen blir marmorerad. 
Ställ i kylen i ca 2 tim så att den får stelna till lite innan ni äter den.


Ät sedan och njut!!!

3 kommentarer:

  1. Sv: Jag har ingen glassmaskin och en ständigt överfull frys såd et blir inte så mycket glassmakeri här hemma. Men du kanske har lite tips på hur jag ska få till fluffig och smarrig glass utan glassmaskin?

    Mums, jag kan knappt föreställa mig hur god denna paj lär vara. Slurp, rakt ner i receptmappen :)

    SvaraRadera
  2. Vem kan säga nej till dulce de leche? Mmmmm!

    Sv: Tack det rullar på hos oss också.... mycket att stå i med kidsen men så är det ju :) Skönt att ni är pigga och krya nu iaf.

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...